Sunday, December 14, 2008

In der Weihnachtsbäckerei



Photo: Kochtopf

Have you started your Christmas baking yet? Make it even more fun by baking with another friend or family. Learn new recipes and share the results of your baking. This requires a bit more preparation than baking by yourself though so here are a few things to consider in advance:

- Which cookies to make – some traditional cookies (Plätzchen) include Zimtsterne and anise cookies.

- Will you spend your time together mixing cookies, baking cookies or decorating?

- What ingredients are needed?

- What tools are needed? Pans, spatulas, mixers, etc.

Photo: Noema

While baking, enjoy a cup of Glühwein or Kinderpunsch, and pretend you are visiting one of the German Christmas markets. You can buy bottled Glühwein or Kinderpunsch, but it’s easy to make your own. The recipes are very adaptable so adjust them to fit your family. Here are two recipes for Kinderpunsch:

Kinderpunsch (1)

2 cups brewed herbal tea (I’ve used strawberry or hibiscus but experiment)

2 cups Cranapple juice

½ pkg of mulling spices from Simply Organic (or use cloves and cinnamon sticks)

Cook for 20-30 minutes. Serve warm.

The kids love it. It’s a beautiful red color and smells great.

Kinderpunsch (2)

2 cups brewed herbal tea

2 cups apple juice

Juice of one lemon

3 teaspoons honey (or to taste, we use less)

Brew tea for 10 minutes. Add other ingredients and reheat.

Then get settled, turn on your German Christmas music (we recommend Wir warten auf Weihnachten by Rolf Zuckowski), or read some Weihnachtsbücher and have fun.

Sing along with Rolf to “In der Weihnachtsbäckerei“:

In der Weihnachtsbäckerei

Music and Text: Rolf Zuckowski

In der Weihnachtsbäckerei

gibt es manche Leckerei.

Zwischen Mehl und Milch

macht so mancher Knilch

eine riesengroße Kleckerei.

In der Weihnachtsbäckerei,

in der Weihnachtsbäckerei.

Wo ist das Rezept geblieben

von den Plätzchen, die wir lieben?

Wer hat das Rezept verschleppt?

Na, dann müssen wir es packen,

einfach frei nach Schnauze backen.

Schmeiß den Ofen an -

und ran!

In der Weihnachtsbäckerei ...

Brauchen wir nicht Schokolade,

Honig, Nüsse und Sukkade

und ein bisschen Zimt?

Das stimmt.

Butter, Mehl und Milch verrühren,

zwischendurch einmal probieren,

und dann kommt das Ei -

vorbei!

In der Weihnachtsbäckerei ...

Bitte mal zur Seite treten,

denn wir brauchen Platz zum Kneten.

Sind die Finger rein?

Du Schwein!

Sind die Plätzchen, die wir stechen,

erst mal auf den Ofenblechen,

warten wir gespannt -

verbrannt.

In der Weihnachtsbäckerei …

Wir wünschen ein frohes Fest!

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